Snurken

Snurken of ronchopathie is een geluid dat gedurende de slaap wordt voortgebracht door trillende zachte delen van de neusholte, mond en keel.

Snurken kan door de partner als bijzonder irritant ervaren worden en deze uit zijn slaap houden, maar ook de snurker zelf kan door zijn of haar snurken een slechte nachtrust hebben. Ernstige snurkklachten kunnen een aanwijzing zijn dat iemand last heeft van korte ademstilstanden gedurende de nacht (slaapapneu). Deze ademstilstanden leiden vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap sterk wordt verstoord. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn medische technieken om snurken te verminderen. In eerste instantie zal een arts ernaar streven om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, en daarmee het trillen van weke delen voorkomen.

Ontstaan: In de slaap ontspannen de spieren inclusief de tong en het verhemelte in de luchtweg. Bij sommige is de orofarynx (deel van de keelholte) zo nauw dat het bij het inademen bijna dicht gaat. Door deze vernauwing begint de slaper door zijn mond te ademen. Doordat de slaper zijn mond opent glijdt de tong naar achter richting de keel en de luchtweg wordt hierdoor nog nauwer. De lucht door de vernauwde luchtweg laat de huig en andere slappe delen van de mond en keel trillen. Dit veroorzaakt het snurkende geluid.

Behandelingen

TOP