Behandelingen

Als u last heeft van slecht slapen, van zwaar snurken of van ademstops, kan het Nederlands Slaap Instituut onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is en u behandelen. Wij zijn een landelijk werkende zorginstelling en kennen geen wachttijden. Als uw huisarts gebruikt maakt van Zorgdomein kan hij of zij u rechtstreeks aanmelden.

Diagnose

Wij werken op een andere manier dan de reguliere klinieken. De uitgebreide slaapregistraties vinden namelijk plaats bij u thuis. Een verpleegkundige komt daarvoor bij u áán huis. Door middel van een aantal registratie-elektroden worden vele aspecten van uw slaap gemeten, terwijl u gewoon in uw eigen bed slaapt.  Slapen in uw eigen bed geeft immers het meest natuurgetrouwe beeld van uw slaap.  Op spreekuurlocaties verspreid over het land hebben wij poliklinieken waar u de slaapspecialist ziet. De specialist zal in een half uur met u het slaaponderzoek met u bespreken en indien van toepassing, de behandeling met u doornemen.

Wij verrichten de meest uitgebreide slaapregistratie, de zogenaamde Polysomnografie (PSG), waardoor we informatie krijgen over uw volledige slaappatroon. We kunnen zien of er sprake is van slaapverstoringen. De uitslag van het onderzoek wordt naar de verwijzer (huisarts) gestuurd en ook naar uzelf.

Behandelingen voor snurken en ademstops

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een snurkbeugel. Deze is met name voor mensen die alleen snurken of die licht tot matige slaapapneu hebben.

Een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) is een apparaat dat lucht naar binnen blaast als u een ademstop dreigt te krijgen. Hierdoor wordt uw luchtweg als het ware open geblazen. Er vinden hierdoor geen ademstops meer plaats, en u kunt weer diep en goed slapen. De CPAP is met name voor mensen die ernstige slaapapneu hebben. Slaap Positie Therapie (SPT): Een klein apparaatje zorgt ervoor dat mensen niet meer op hun rug slapen. Hierdoor wordt het aantal ademstops fors verminderd. Het is geschikt voor mensen die vooral ademstops hebben als ze op hun rug slapen. Chirurgische therapie: Hier zijn verschillende mogelijkheden. Het Nederlands Slaap Instituut verricht zelf geen chirurgische ingrepen. Mocht dit de noodzakelijke oplossing zijn, dan wordt de patient in overleg doorverwezen naar een ziekenhuis dat hierin gespecialiseerd is. Chirurgische ingrepen zijn in de meeste gevallen niet de therapie van eerste keus. Slechts in een zeer beperkt percentage van de gevallen is dit aangewezen.

Behandeling voor insomnie

Als er geen sprake is van een lichamelijke oorzaak voor de slapeloosheid, dan kan de patient verwezen worden naar een slaappsycholoog. Een slaappsycholoog geeft Cognitieve Gedragstherapie – Insomnie (CGT-I).

Ook kan er worden gekozen voor een behandeling via een slaapoefentherapeut. Klik hier voor meer informatie en een therapeut bij u in de buurt.

Contact

TOP